swybrand.com

Halloween ali po naše noč čarovnic je praznik, ki ga v zahodnem svetu prazujejo v noči iz 31. oktobra na 1. november. Ta praznik se v zadnjih letih širi tudi k nam. In kot vsi prazniki ima tudi ta značilne praznične jedi. V času jeseni in Halloweena so sezonska hrana buče, kaki, jabolka, zelje, kostnj, gobe, grozdje,… zato naj bodo te jedi kar se da pogosto na vašem meniju. Če si tudi ti ena/eden izmed tistih, ki Halloween praznuješ ali pa morda samo potrebuješ še kakšen dodaten zdrav recept, si več kot dobrodošla/dobrodošel v našem novem SWY Brand blogu!

Predjed je primerna za vse (vegane, vegetarijance in vsejede). Glavni jedi sta dve – mesna in brezmesna. Sladica pa je primerna za vsejede in vegetarijance ter z nekaj variiacijami tudi za vegane.

PREDJED - Kremna bučna juha

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 čebula
  • 1 peteršiljeva korenina
  • 100g šelnovega gomolja
  • 1 kg hokaido buče
  • 2 žlici olivnega olja
  • ščepec sol
  • šepec belega popra
  • ščepec muškatnega oreščeka
  • lovorov list

Postopek priprave: Na olivnem olju prepražiš nasekljano čebulo, da postekleni. Hokaido bučo olupiš in izdolbeš sredico (semena) ter bučo narežeš na manjše kvadratke. Narezano bučo daš v lonec k čebuli in zaliješ z vodo – toliko, da je vse pokrito. Peteršiljevo korenino in gomolj šelna olupiš in naribaš na ribežnik ter dodaš k buči, dodaš še vse začimbe. Ko voda zavre kuhaš še 20 minut. Nato lovorov list odstraniš in s paličnim mešalnikom zmiksaš juho. Po želji dodaš sveže nasekljan peteršilj.

GLAVNA JED (mesna) - Halloween polnjene paprike

Sestavine za 4 osebe:

  • 4 paprike (poljubne barve)
  • 400g mletega puranjega mesa
  • 100g riža
  • 1 bučka
  • ½ brokolija
  • 1 paradižnik
  • 200g svežih gob
  • 2 skodelici paradižnikove mezge
  • 2 stroka česna
  • 1 čebula
  • 1/2 čajne žličke česna v prahu
  • 1/2čajne žličke origana
  • ½ čajne žličke bazilike
  • ščepec soli
  • 2 žlici naribanega parmezana

Postopek priprave: Na olivnem olju na srednje močnem ognju prepražiš česen in čebulo. Bučko naribaš, brokoli, gobe in paradižnik narežeš na manjše koščke. Nato dodaš mleto puranje meso, riž, vso zelenjavo, paradižnikovo mezgo in začimbe.  Doliješ cca. 1 kozarec vode. Meso, riž in zelenjavo pražiš cca. 15-20 minut. Ko je meso prepraženo vanj vmešaš še parmezan. Paprikam odrežeš zgornji del – pokrov in v njih izdolbeš halloween figuro, kot prikazuje slika. Vsako papriko napolniš z mesno-zelenjavnim nadevom ter pokriješ. Pečeš v pečici na 200 °C cca. 30 minut.

GLAVNA JED (brezmesna) – Bučni njoki

Sestavine za 4 osebe:

  • 600g maslene/muškatne buče
  • 400g krompirja
  • 260g ostre moke
  • 1 žlička soli
  • 200g špinače
  • 1 žlica olivnega olja
  • pest pinjol

Postopek priprave: Masleno bučo olupiš, izdolbeš sredico in narežeš na manjše kvadratke. V pekač na peki papir razporediš bučne kvadratke, tako, da se ne prekrivajo in pečeš 40 minut na 180 °C. Medtem kuhaš olupljen in na kocke narezan krompir 30 minut v vreli slani vodi. Kuhan krompir odcediš. V plastično skledo daš kuhan krompir in pečeno bučo ter ju skupaj spasiraš. Dodaš še moko in zmesiš v testo. Testo zvaljaš v več daljših svaljkov in narežeš majhne njoke. Njoke nato skuhaš v vreli slani vodi in jih z lopatko pobereš ven ko pridejo na vrh. Na ponvi na olju popržiš špinačo in pinjole ter malo posoliš. Pražiš cca. 10 minut in nato dodaš njoke ter še nekaj minut pečeš v ponvi ob stalnem mešanju. Po želji posuješ s parmezanom ali veganskim nadomestkom sira.

SLADICA - Zdravo bučno pecivo

Sestavine za 1 pekač:

  • 150 g ovsenih kosmičev
  • 150g polnozrnate moke
  • 250g bučnega pireja (iz maslene buče)
  • 120 g nemastnega grškega jogurta ali sojinega jogurta
  • 60ml mleka ali rastlinskega napitka
  • 2 beljaka
  • 1 pecilni prašek
  • ½ žličke sode bikarbone
  • 2 žlički mletega cimeta
  • ½ žličke mletega ingverja
  • ¼ žličke mletega muškatnega oreščka
  • ¼ žličke mletih nageljnovih žbic
  • 1 žlica kokosovega olja
  • 2 žlički vaniljinega ekstrakta
  • ½ žličke soli

Postopek priprave: Najprej pripraviš bučni pire. Masleno bučo olupiš, izdolbeš sredico in narežeš na manjše kvadratke. V pekač na peki papir razporediš bučne kvadratke, tako, da se ne prekrivajo in pečeš 40 minut na 180 °C. Ko je buča pečena jo zmiksaš v sekljalniku do gostote pireja. Nato v plastični skledi zmešaš oves, moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, cimet, ingver, muškatni orešček, nageljnove žbice in sol. V ločeni posodi zmešaš kokosovo olje, beljake in vanilijo. Primešaš bučni pire in grški jogurt in mešaš dokler ne dobiš enakomerno razporejeno strukturo. Nato obe masi zmešaš skupaj. Pekač obložiš s peki papirjem in vanj vliješ maso. Pecivo pečeš približno 30 minut na 180 °C.

[tek_iconbox title=”Hitro, zdravo in enostavno! Pa dober tek ;)” title_size=”large-title” title_color=”#a88f8b” box_content_type=”simple_text” icon_type=”icon_browser” icon_position=”icon_top” content_alignment=”content_center” custom_link=”ib-no-link” background_type=”none” hover_effect=”ib-no-effect” css_animation=”” icon_iconsmind=”iconsmind-Chef-Hat”][/tek_iconbox]

1Komentar

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.